Alt du trenger å vite om dekkinnstilling

Dekkinnstilling, også kjent som hjulinnstilling, kan hjelpe dekkene dine til å yte bedre, og gjøre at de varer lengre. Det kan også forbedre håndtering av bilen og hindre at bilen trekker i en retning eller vibrerer unaturlig på veien.

Hva er dekkinnstilling?

Innstilling refererer til en innstilling av kjøretøyets suspensjon - systemet som kobler kjøretøyet til hjulene. Det er ikke bare en innstilling av selve dekkene eller hjulene. Nøkkelen til riktig innstilling er å justere vinklene på dekkene som påvirker hvor mye kontakt de har med veien.

Hvordan vet jeg om jeg trenger dekkinnstilling?

Det er flere måter å si om bilen din trenger dekkinnstilling. Hvis du har merket en eller flere av disse indikatorene, bør du få dekkinnstillingen din sjekket av en lisensiert servicetekniker øyeblikkelig.

  • Ujevn slitasje av slitasjebaner
  • Kjøretøyer trekker mot høyre eller venstre
  • Rattet er ikke sentrert når du kjører bent
  • Rattet vibrerer

Camber, tå og caster

Når en tekniker sjekker dekkinnstillingen din er, han eller hun i hovedsak interessert i tre ting:

1. Camber

Dette er den innad- eller utadgående vinkelen på dekket sett fra fronten av kjøretøyet. For mye innad- eller utadgående helning, også kjent som negativ og positiv camber, indikerer feilaktig innstilling og må bli justert. Slitte kulelagre, kuleledd og andre deler av suspensjonen kan bidra til feilinnstilling av camber.

2. Tå

Innstilling av tå er, til forskjell fra camber-innstilling, i hvilken grad dekkene dine heller innover eller utover når sett ovenfra. Hvis dette er forvirrende, bare stå oppreist og se ned på føttene dine. Vinkle dem innover mot kroppens sentrum. Når dekkene på bilen din er vinklet på samme måte (husk at vi tenker med fugleperspektiv), kaller vi dette tå-inn-innstilling. Vinkle føttene dine utover og du har tå-ut-innstilling. Begge tilfellene krever justeringer.

3. Caster

Castervinkelen hjelper deg å balansere styringen, stabiliteten og svingingen. Dette er spesifikt vinkelen mellom styringsaksen når sett fra siden av kjøretøyet. Hvis du har en positiv castervinkel vil styringsaksen helle mot sjåføren. En negative castervinkel vil derimot bety at styringsaksen heller mot fronten av kjøretøyet.

Hvorfor er dekkinnstilling viktig?

Uriktig hjul- eller dekkinnstilling kan forårsake dekkene dine å slites ujevnt og for tidlig. Her er noen spesifikke tilfeller uheldig slitasje som skyldes feiljustering:

  • Fjæring

Dekk er “fjæret” når slitebanen er gladd på en side og skarp på den andre. Dette er vanligvis et tegn på dårlig innstilling av tå.

  • Camberslitasje

Denne belastningen av slitebanen betyr at innsiden eller utsiden av slitebanen er vesentlig mer slitt enn av slitebanen. Som navnet impliserer, kan positiv eller negativ camber forårsake denne typen slitasje.

  • Hæl/tå-slitasje

Dette skjer når den ene siden av sliteblokkene slites ned hurtigere enn den andre i en omkretsretning. Når du fører hånden over slitasjebanen vil det se og føles ut som sagblad når sett fra siden. Hæl/tå-slitasje kan være et tegn på manglende lufttrykk og/eller mangel på rotasjon.

Hvis du opplever noen av disse uvanlige slitasjemønstrene, bør du få en tekniker til å se på innstillingen din. Mens dekkets slitasjeforebygging er en god grunn til å holde dekkinnstillingen i sjakk, kan konsekvensene av feiljustering også få utslag i kjøretøyets helhetlige ytelse. En bil som trekker mot en side eller styrer uberegnelig har sannsynligvis et problem med innstillingen.

Bredde: Høyde: Diameter:
Hastighetsindeks:

Dekkbalansering

Til forskjell fra dekkinnstilling, refererer dekk- eller hjulbalansering til enhver ubalanse i vekt for dekk/hjulkombinasjonen, og er ofte utført i forbindelse med hjulinnstilling. Det er to hovedtyper balanse av dekk/hjul som krever korrigering - statisk (enkeltplan) og dynamisk (dobbeltplan).

Statisk balanse adresserer balanse på kun ett plan - vertikal bevegelse som kan forårsake vibrasjoner. En dynamisk ubalanse, på den andre siden, adresserer balanse på to plan - vertikal bevegelse og sidebevegelse. Begge typer ubalanse krever bruken av spesielle balanseringmaskiner for å jevne ut ulikhetene.

For å begynne og balansere dekkene, vil en tekniker montere dem på de riktige felgene og justere lufttrykket til det er optimalt. Deretter går hvert dekk på midtboringen av en balansemaskin. Maskinen snurrer hvert dekk med en høy hastighet for å måle hjulets/dekkets kombinerte ubalanse. Den signaliserer hvor mye vekt teknikeren må legge til for å balansere ut dekket og områdene hvor gitt vekt er nødvendig.

Dekkbalansering er essensielt for riktig dekkpleie av samme årsak som hjulinnstilling: forebyggen av for tidlig slitasje på slitasjebaner. Å få dekkene justert og balansert for hver 8000 til 10000 km kan hjelpe det å maksimere dekkenes levetid og den samlede ytelsen.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter er obligatoriske
Kommentar ble sendt inn

Tilbake til toppen