Dekkets side er fullt av tall og bokstaver, men hva betyr egentlig de ulike symbolene?
Lovbestemmelser
I Europa er dekk standardiserte i henhold til ECE-R 30-reguleringen ettersom at veitrafikklovens reguleringer (StVZO, § 36) er svært detaljerte og kontrollerte. I lovgivningen står det hvilken informasjon som skal være på dekkets side. Produsentens navn – vanligvis trykt med store bokstaver – og dekktypen er listet der, men det er mer informasjon å finne. Eksempelvis har et dekk tallkombinasjonen 195/60 R 15 88 V – denne strukturen følges alltid, men tall og nummer varierer etter type.
Dekkdimensjon
195/60 R 15 88 V . I vårt eksempel indikerer de to første tallene, separert med en skråstrek, dekkets størrelse. Dekker er altså 195mm bredt men en høyderate på 60 prosent. Jo lavere denne prosenten er, jo lavere er hjulkanten.
Radialdekk
195/60 R 15 88 V . Bokstaven R i eksempelet indikerer designet, i dette tilfellet radialdekk. Noen ganger er ordet «Radial» trykt på dekkflanken. Siden 1980-tallet har radialdekk nærmest eksklusivt blitt brukt på passasjerbiler, så navnet har blitt foreldet. Likeså er det fremdeles trykt på dekket. Diagonaldekk, som tidligere ble brukt, er i dag bare brukt på landbruksmaskiner, veteranbiler og noen ganger motorsykler. Indikatoren for diagonaldekket er bokstaven D.
Felgdiameter
195/60 R 15 88 V . Det tredje tallet i eksempelet indikerer vanligvis felgdiameteren, vanligvis målt i tomme. Det er noen produsenter som bruker millimeter, men forskjellen er lett å få øye på grunnet de store verdiforskjellene. Størrelsen i tomme ligger normalt mellom 10 og 20, mens millimeterstørrelsen ligger mellom 315 og 400.
Vektgrense
195/60 R 15 88 V . Selvsagt kan du også lese hvor mye dekket kan bære. Lasteindeksen, også kjent som Load Index (LI), kommer på femte plass i rekka. Konversjonen følger en tabell som er lett tilgjengelig på nett. I denne konteksten betyr 88 at dekket har en kapasitet på 560kg ved gitt lufttrykk, normalt 2,5 bar. Lasteindeksen angitt i kjøretøyets dokumenter må ikke være lavere enn det faktiske trykket. Med andre ord: angir kjøretøyets dokumenter en lasteindeks på 88 må dekkene alltid ha tilsvarende eller større lasteindeks. Dekk med en særlig høy kapasitet har gjerne forkortelsene RF (reinforced) eller XL (extra load).
Hastighet
195/60 R 15 88 V . Dekkenes tillatte makshastighet indikeres med en bokstav på enden av tallkombinasjonen. Hastighetsindeksen V tilsvarer en hastighet på 240 km/t. Normalt sett er dekkene merket med et spenn fra M for 130 km/t til Y for 300 km/t. Tilsvarende tabell for avlesning finnes på nett.
DOT-merking
I tillegg til merkingen av dekkets dimensjoner har hvert dekk også en kryptisk kode fra produsenten, normalt sett en 12-sifret bokstav- og tallsekvens. De siste fire sifrene er normalt innrammet og former DOT-merkingen (Department of Transportation – merkingen fra amerikansk transportlovgivning har blitt den internasjonale standarden). Ved å se på DOT-merkingen kan du lese produksjonsdato listen som uke og år. Dersom dekkene ble laget før år 2000 vil dekkmerkingen kun bestå av tre siffer.
Andre nummerskilt
Dersom dekker har en retningsbestemt binding er dette indikert ved «Rotation» (rotasjon), «Direction» (retning) eller «Direction of rotation» (rotasjonsretning) og har en pil som peker i den tilsvarende retninger. Inskripsjonen «Tubeless» annonserer at dekket er slangeløst, noe man ofte finner da dekk gjerne produseres på denne måten. Slitasjeindikatoren «TWI» (Tread Wear Indicator) indikerer punkt i dekket hvor graden av slitasje enkelt kan avleses. Dersom punktet er på overflaten har dekket nådd slitasjegrensen foreskrevet i loven (1,6mm). 1.6 millimeter er imidlertid ansett å være på grensen, og vi anbefaler dekk med en restdybde på minst 3mm. «M + S» betyr «Mud and Snow» (gjørme og snø). For vinterdekk er ikke dette en like troverdig indikator, og bare et ekstra symbol av en snøkrystall kan forsikre trygghet. En «E», eller «E» i kombinasjon med et tall, indikerer det europeiske landet hvor ECE-standardtesten er kjørt. Punkteringsfrie dekk, som ikke blir flate selv når de utsettes for skade, bærer symbolet ROF eller SST, og har spesielt forsterkede sidevegger. Et lite «1»-tall betyr at dekket er særlig stillegående, noe som sertifiseres med et sertifikat for redusert støyutslipp.