Dekk hva? Ja, dekkskjæring. Vi unnskylder deg om du ikke er kjent med dette, da denne kunsten forståelig nok har blitt mindre populær og mindre nødvendig i tiden etter at radialdekket tok over markedet på 60- og 70-tallet. Før den tid var ikke dekkproduksjonen veldig nøyaktig, og nye dekk kom faktisk med ekstra slitebane - de var så langt fra runde at du måtte få installatøren til å skjære slitebanen for å gjøre dem sirkulære eller “sanne”. Og så, kort tid etter at radialdekkets popularitet kom med sine fordeler i dekkproduksjonen, begynte disse skjæremaskinene og folkene som brukte dem å forsvinne.
Men dekkskjæring har fortsatt sin bruk. Si at du har en bli med firehjulstrekk som startet med et fullt sett av fersk gummi for 15000km siden, eller så lenge siden at du nå trenger et nytt dekk som et resultat av feil. Et sett av ulike dekk kan tvinge et moderne system med firehjulstrekk til konstant å måtte jobbe for å styre dreiemomentet, som forårsaker unødvendig stress og slitasje på komponentene. For å unngå et slikt problem kan du erstatte alle de fire dekkene, eller bare erstatte det ene og få det skjært ned til diameteren av de tre andre slitasjebanene. Det andre alternativet vil åpenbart spare deg mye penger.
Så er de de av oss, meg selv inkludert, som tar et sett av splitter nye dekk og kutter av det øverste laget av slitebanen for grepet sin del. På en racerbane betyr økt grep også økt fart, så dette offeret til gummigudene er vel verdt det. Mens slitebanen på et gatedekk tjener som en kanal for å lede bort vann for å unngå vannplaning, gjør den ikke biler på en tørr autocrossbane, sirkelkrets eller veikrets noen tjeneste. Et slankt dekk gir mest overflateområde for grep på tørrbelagt vei, derfor ser du racerbiler kjøre med glatte eller slanke dekk. I Spec Miata-serien, for eksempel, er racere påkrevd å bruke Toyo Proxes RA1 som er et godkjent radialdekk for gatebruk som har full slitasjebane og er laget med R-sammensatt gummi. Det gir utmerket grep både på tørre og våte veibaner, men vil gi enda mer trekkraft når skjært ned fra full slitasjebane. Som en ekstra fordel øker beskjæring også kjøretiden til dekket på banen, ved å eliminere sannsynligheten for blæredannelse, som kan oppstå når er dekk med full slitasjebane blir utsatt for høye banetemperaturer.
Derfor var jeg altså nødt til å finne en dekkskjærer, men dessverre vil du ha en stor utfordring med å finne flere enn noen få personer i hver stat som kan gjøre dette. Her i Michigan, selv i nærheten av Motor City, kunne jeg bare finne én dekkskjærer i nærheten. Neal hos Roger's Cline Tire i Mason, Michigan, har i stillhet skjært dekk i omtrent 30 år. For å lære mer om prosessen, skygget jeg ham mens han preppet et sett gummi for min Spec Miata racerbil.
Et nytt RA1 starter med en slitebanedybde på 8/32 av en tomme. Jeg valgte å ha dem skjært ned til 4/32 som akkurat vil eliminere de siste slitebanerillene. Dette er en normal dybde for racere på budsjett. De med store penger vil gå helt ned til 3/32 eller 2/32 for å få enda seigere dekk, på bekostning av levetiden.
Etter å ha montert hele maskinen setter Neal i gang snurringen. Skjæringen gjøres med et sirkulært, roterende blad som tilpasser side til side og inn og ut. Han fører bladet ned på dekket, og tynne striper av gummi begynner å skrelle av. Ved å bruke begge hendene for å bevege bladet rundt, akkurat som med en dreiebenk, fjerner Nick mellom 1/4 og 3/8 av en tomme bredde, avhengig av hvor mye som skal fjernes. Dimensjonen og vinkelen for kutte kan tilpasses avhengig av biltypen og veibanen som dekket skal brukes på. Erfaring tillater en god skjærer å utvikle en sensitiv hånd, som hjelper med å føle når verktøyet blir sløvt og må erstattes. Som du sikkert kan forestille deg, er det ikke noen kort prosess å kutte dekket korrekt, og hvert dekk tar minst 20 minutter å fullføre.
Når alt kommer til, alt ender du opp med en stor haug med ferske gummibiter og et sett dekk som er klare for bruk på banen. Kostnaden er vanligvis mellom 120-180kr per dekk, men Neal sa det best da han så på gummihaugen: “Her er beviset på at du må investere dersom du ønsker å kjøre fort.”